Skip to main content
Gründerliv

grunderhistorie-hva-har-1277-dager-som-grundere-laert-oss/

Av 25. April 2017Mars 11th, 2020Ingen kommentarer

Gründerhistorie: Hva har 1277 dager som gründere lært oss?

Vår gründerhistorie: Det er ca 3,5 år siden Simone og jeg startet kommunikasjonsbyrået vårt Turbo Kommunikasjon og la ut på vår felles gründerreise. Det tilsvarer om lag 1277 arbeidsdager. Den oppvakte leser (som er ekstra god i hoderegning) vil nå kommentere at jeg må trekke fra helger og ferier, mens den erfarne gründeren vil nikke erkjennende, vel vitende om at du ikke er gründer mandag til fredag fra 8 til 16. Gründing er noe du holder på med 24/7. 

Jeg har gjort meg mange tanker underveis. Allerede etter seks måneder oppsummerte vi gründertilværelsen i dette blogginnlegget; der konkluderte vi med at det hadde vært seks beinharde, dritmorsomme og veldig lærerike måneder. På den tiden jobbet kun Simone fulltid med Turbo mens jeg jobbet kvelder ved siden av stillingen min som sponsor- og kommunikasjonssjef i Miniøya. I dag er vi to faste ansatte som jobber fulltid. Vi har skapt to arbeidsplasser til oss selv og mange oppdrag til våre dyktige frilansere, og dagene har vært fylt utelukkende med gode prosjekter vi kan stå inne for, for bra folk. Utenfra ser det nok lekende lett ut, men tro meg, vi jobber hardt. Beinhardt. Her er vår gründerhistorie.

Dette er noen av tankene jeg har gjort meg som gründer:

1. Gründing er ikke for alle … er du modig nok?

Jeg har møtt mange på min vei som mener at alle kan bli gründere så lenge de får tilgang på de riktige verktøyene. Klart det er enklere å skape noe eget hvis man får god hjelp, men jeg tror ikke det holder. Enten er du gründer i hodet eller så er du det ikke. Enten sover du godt om natten eller så gjør du det ikke. Klart jeg har vært redd og stressa, men kun én gang har jeg ligget våken hele natten fordi jeg uroet meg for Turbos fremtid – og det skyldtes en kjempetabbe jeg hadde gjort som kunne ha kostet oss dyrt (men det ordnet seg fint!). Du skal ha ganske mye mot for å gang på gang beseire frykten, vel vitende om at det kan koste deg dyrt – veldig dyrt – å feile. Gründing er ikke for alle.

2. Gründing er ikke for latsabber … så brett opp ermene.

Er det en type menneske som virkelig irriterer meg, så er det dem som hele tiden skal finne lure snarveier så de ikke trenger å jobbe så hardt. Som oftest går disse shortcutsa ut over noen andre. Jeg pleier å kalle dem for “mindre smarte latsabber” og de egner seg ikke som gründere. Gründing er kort og godt hardt arbeid. Jeg bruker dagene mine på kundene våre og kveldene mine på administrative oppgaver. Mens mannen min runder Netflix, leser bøker, får trent masse og har full oversikt over dagens nyheter, logger jeg meg inn i nettbanken, skriver kontrakter eller installerer programvarer. Som gründer skal du være villig til å ofre masse fritid. Mer om det å ofre fritid som gründer i dette innlegget.

Ok, nok skremsel.

3. Det passer stort sett aldri å starte for seg selv … så hopp i det og skap gründerhistorie

Som nyutdannet bør man prioritere fast jobb for å begynne å nedbetale studielån og spare til leilighet. Så må man prioritere bryllup, barn, volvo stasjonsvogn, rekkehus, hus, tenke pensjon, planlegge dannelsesreiser, finne seg sjæl, pusse opp hytta, spare til barnas studier osv. Det passer aldri å starte for seg selv. Det første gründerprosjektet mitt (smykkeagentur som var feil på så mange måter, men det er tema for et annet blogginnlegg) startet jeg rett etter at jeg flyttet hjem fra London etter å ha tatt masteren min og pådratt meg enda mer studielån, lån på leilighet og en ellevill engelsk setter uten dødsangst som var oftere hos veterinæren enn jeg var hos frisøren. Turbo Kommunikasjon startet Simone og jeg i permisjonstiden da vi var hjemme med våre første barn. Festpakker.no startet vi sammen med to andre midt oppi at vi bygget Turbo; det samme med investeringsselskapet vårt Turbojentene Invest. Elendig timing  på alt sammen – eller kanskje den aller smarteste timingen?

Min far pleier å si: Ønsker du noe gjort, så spør du en busy dame.

4. Ikke stå i gründingen alene.

Jeg er så takknemlig for at Simone og jeg møttes i Egmont og fikk jobbet sammen i team i så mange år før vi fant ut at vi skulle satse. Sammen. Jeg vet akkurat hvor jeg har Simone, jeg vet hva hun er best på, jeg vet at hun alltid leverer til deadline (selv om det betyr at hun må sitte oppe halve natta), jeg vet at jeg kan stole på henne, jeg vet at hun vil Turbos beste, jeg vet at hun er nysgjerrig og hele tiden søker ny kunnskap. Hun kjenner også meg og vet hva jeg er best på og hva jeg er mindre god på, og hun holder meg i ørene og får meg til å hele tiden prøve å bli den beste utgaven av meg selv. Jeg vet at jeg trakk vinnerloddet da hun ville starte noe sammen med meg. Finn din Simone du også – ha noen du kan satse sammen med. Og har du ingen Simone i livet ditt, så finn deg et gründerkollektiv, en mentor eller en sparringspartner.

5. Sett ut til andre det du selv er dårlig på.

Jeg pleide å tro at jeg som gründer måtte klare alt selv. For man sparer jo penger ved å ikke lønne noen andre. Eller gjør man egentlig det? Fokuser på det du er best på og sett ut resten. I Turbo har vi en regnskapsfører; hun heter Line og er en herlig dame som passer godt på oss. Vi har også en super nettsideleverandør vi virkelig kan anbefale. De heter Rakno og har tryllet frem en side vi er veldig fornøyde med og som vi har fått mye skryt for. I teorien hadde vi helt sikkert klart oss uten begge deler, men du verden så mye tid vi hadde brukt på dette i stedet for det vi er best på! (Og faktisk har Line spart oss for masse penger!)

6. Gründer: Ikke være en sau!

Da vi startet Turbo Kommunikasjon så tok vi det vi fant av jobber – alt innenfor det brede kommunikasjonsfeltet og mer til. Etter hvert som vi vokste og fikk flere faste kunder prøvde vi å snevre det litt inn. Vi hørte jo flere si “Det er bedre å være en stor fisk i en liten dam osv.” og med det mente de at det er bedre å være veldig god på et smalt felt enn å være middels god på mye. Men i stedet for å følge dumt etter resten av saueflokken, stoppet vi opp og snakket med kundene våre. Og vet du hva de svarte? Det motsatte. Grunnen til at flere av våre kunder vil jobbe med oss er at vi kan mye om mye. I stedet for å jobbe med fire ulike byråer kan de kun jobbe med oss fordi vi kjenner dem godt og leverer bredden. Og når vi trenger litt nerdehjelp på et smalt felt, henter vi inn rette spesialist. Mao, ikke bare dilt etter, men stopp opp og spør kundene dine – du verden hvor mye du kan lære!

Så skal vi oppsummere de siste 1277 dagene, så vil jeg vel si at de har vært akkurat som de første seks månedene: Det er fortsatt tøft, fortsatt gøy og fortsatt lærerikt. Jeg ville ikke valgt noe annet – og gleder meg til å fortsette Turbos gründerhistorie.

Har du en gründerhistorie å dele? Vi vil gjerne lære av dine erfaringer!

/Turbo-M

Foto: Dyktige, dyktige Irene Sandved Lunde

Legg igjen et svar