Skip to main content
PR

Få presseomtale: våre beste tips

Av 11. September 2017Mars 13th, 2020Ingen kommentarer

Presseomtale i Aftenposten i forbindelse med Hudøy sitt 100-årsjubileum. Hudøy er en av Turbo Kommunikasjon sine kunder.

Veldig mange av de som tar kontakt med oss for hjelp til markedsføring, har i tillegg en drøm om ikke bare positiv, men også bred presseomtale – gjerne i en av landets største aviser. Det skjønner vi veldig godt for:

  • Redaksjonell omtale har større troverdighet enn tv-reklame og papirannonser. Det er tross alt en uavhengig journalist som skriver og faktasjekker, og ikke en ivrig produktsjef som skryter uhemmet av produktet sitt og smører det utover en avisside eller en facebook-feed.
  • Redaksjonell omtale får ofte meget god spredning, særlig fordi mediehusene behersker sosiale medier så godt. Er du ekstra heldig, blir saken plukket opp av flere. Så ruller ballen.
  • Det er gratis å spre gode historier – hvis man ser bort fra hjelpen man eventuelt kan leie inn fra et kommunikasjonsbyrå som oss. (Det er ikke alltid så lett å vite hvordan man skal spisse et budskap eller hvilke journalister som kanskje kan tenne på en gitt sak. I tillegg er det mange som kvier seg for å plukke opp telefonen og ringe pressen. Men nok om oss.)

Her er noen gratis tips på veien mot god presseomtale:

1. Legg bort produktsjef-hatten …

… og ta på deg forbrukerhatten. Still deg selv det supercalifragilisticexpialidocious spørsmålet “What’s in it for me?”. Vår aller mest sporty kunde Qicraft selger treningsapparater (type verdens beste). Når vi jobber med dem, så snakker vi ikke så mye om alle de smarte knappene du finner på deres romaskiner, spinningsykler og tredemøller – vi snakker om hva disse maskinene kan gjøre for ditt treningssenter (for B2B-kunder) eller for din kropp (for B2C-kunder). Husk dette når du skal skrive en pressemelding: Hvilket problem løser jeg ved å lansere dette produktet? Hvilke drømmer kan kunden realisere ved å kjøpe dette produktet? Hvorfor er dette relevant for folk der ute, og dermed for journalisten?

En journalist er lojal mot én eneste gruppe: hans eller hennes lesere.

2. Let etter flere vinklinger i din pressemelding.

Når du har hatt på deg forbrukerhatten en stund og funnet en vinkling du tror vil funke, tenk videre og kom på flere vinklinger. I Turbo har vi hatt stor suksess med å foreslå flere vinklinger for samme journalist, så kan hun eller han spinne videre på den som funker best for hans eller hennes medie, akkurat da. Spesielt godt funker dette for komplekse produkter slik som festivaler som gjerne har et fullspekket program med spennende artister å intervjue, samtidig som de kan mene mye om for eksempel miljø, mat, frivillighet, kulturspons og HMS/sikkerhet.

3. Vi <3 skreddersøm.

I noen tilfeller kan det funke å sende samme pressemelding til DN og lokalavisen din, men ikke alltid. Sett deg inn i hva redaksjonen er opptatt av og vinkle pressemeldingen deretter. Vi har jobbet med sommerleiren Camp Hudøy siden 2013, da vi startet Turbo Kommunikasjon. De har alltid et ønske om presseomtale etter jul for å minne om påmeldingsfristen og om sommeren når barna er på Hudøy. Og det har vi fått til, men der lokalavisene i tønsbergområdet er opptatt av selve øya Hudøy og dens historie, er Foreldre & Barn mer opptatt av den gode barndommen og NRK vil komme samtidig som statsministeren. Og det er jo greit, for alt handler om å gjøre folk oppmerksomme på Hudøy.

(Saken fortsetter under bildet.)

I Turbo Kommunikasjon jobber vi mye med bl.a. pressemeldinger, presseomtale og presseoppfølging. Bilde: Irene Sandved Lunde

4. Ikke spam!

Det er ikke din jobb å fylle opp journalistenes inboxer. En pressemelding er ikke det samme som et nyhetsbrev. Pressemelding er for store nyheter, ikke mindre oppdateringer. Og når vi er inne på ting som ikke er lov: Bryt heller ikke løftet ditt. Har du lovet Dagsavisen eksklusivitet så gir du ikke samme historie til Aftenposten. Selv om Aftenposten er større. Vær ryddig!

5. Gjør det enkelt for journalisten.

Vi hører stadig om skrapede redaksjoner og overarbeidede journalister. Gjør det enkelt for journalisten. Send over mest mulig informasjon (inkl. tall – journalister elsker tall), tilby deg å sende over bilder (med bildetekst og fotokredit) og gi dem kontaktinformasjon på personer som kan uttale seg i saken. Det er ikke det samme som å skrive saken for dem, men det er mye lettere for en journalist å ta tak i informasjon som er sendt over på ryddig vis, enn å gå gjennom e-poster fulle av skrivefeil og ufullstendig informasjon.

6. Velg en talsperson.

Og da er vi over på talspersonen. Hvem er det som skal uttale seg på deres vegne? Det bør være en utadvendt person som kjenner virksomheten/produktet godt og som er til å stole på. Jo mer komplisert saken er, jo viktigere er det at personen har litt mediaerfaring. I mange tilfeller er talspersonen en daglig leder, gründer eller kommunikasjonssjef, men det kan like gjerne være en faglig ekspert.

7. Hva kan gå galt?

Ja, hva kan gå galt? I de fleste tilfeller, lite. I noen tilfeller, veldig, veldig mye. Når du sender en pressemelding kan du risikere å pirke borti et lite vepsebol, det vil si minne journalisten på en ugrei sak, eller bare ha uflaks og møte på en journalist på en dårlig dag. Lag deg en mini-kriseplan før du trykker send. List opp absolutt alt som kan gå galt og hva du eventuelt vil svare hvis noen spør. Vurder så om det er verdt det. Men ikke glem:

Det meste av kritikk kan snus til noe positivt, så lenge det gjøres på en smart og ryddig måte.

8. Sist, men ikke minst: oppfølging!

Jobben er ikke over når pressemeldingen er sendt. Nå starter oppfølgingsjobben. Noen liker best å ringe, andre liker best å maile. For arrangementer pleier vi å sende ut en pressemelding en uke i forveien for så å sende en påminnelse et par dager før. For nyheter liker vi å sende ut pressemeldinger sent på kvelden (eller tidlig, tidlig neste morgen) slik at den ligger der klar i inboxen når journalisten kommer på jobb. (Men dette blir litt som med Facebook-posting: man må prøve seg frem – les mer om det her.) Vi bruker et verktøy som heter Meltwater som gjør det mulig å se hvem som har åpnet og lest en pressemelding, slik at vi enkelt kan følge opp rette vedkommende. Og ikke glem å takke pent for deg når saken er publisert.

Trenger du hjelp til pressemelding, presseinnsalg og/eller presseoppfølging? Vi hjelper deg!

Håper du ble inspirert til å gjøre litt pressearbeid!

Legg igjen et svar