Noen oppdrag er viktigere enn andre, og noen julegaver er viktigere enn andre. Riktige Leker er Oslos eldste leketøysforretning, og det å ta sosialt ansvar har alltid ligget i kjernen av deres virksomheten. Hvert år arrangeres det et gjenbruksevent i butikken, og før sommeren samlet Riktige Leker inn pent brukte barnevogner og bæreseler til Fattighuset. Det er bra folk, og vi digger å jobbe med dem.

For Riktige Leker løser vi en rekke oppgaver:

  • strategi for sosiale medier
  • innhold til sosiale medier: tekst, bilder, enkle filmer, grafisk design
  • grafisk design: plakater og butikkmateriell
  • annonsering
  • kampanjer – slik som denne:

I år hadde butikk- og markedssjef hos Riktige Leker, Ine Nordbø, lyst til å starte en ny juletradisjon sammen med butikkens kunder. Ikke alle foreldre har råd til å kjøpe julegaver til sine barn. Derfor tok hun kontakt med Fattighuset, som hjelper noen av Oslos aller fattigste familier, og sammen kom de opp med ideen til «Fattighuset + Riktige Leker: Gi en gave, gled en familie».

Turbo-hjertene våre bristet da vi hørte noen av historiene fra familiene på Fattighuset – selvfølgelig måtte vi være med på dette. Ideen hadde Riktige Leker og Fattighuset klekket ut, og så var det Turbo Kommunikasjon (gjennom vår pro-bono-del TurboGirTilbake) sin jobb å konkretisere det hele og spre det glade førjulsbudskapet.

Facebook er perfekt til slikt fordi folk er flinke til å heie frem gode tiltak. Eventet ble seende slik ut. Dette – med det litt hjemmesnekrede bildet – spredde seg til 740 000 mennesker (ja, du leste riktig!) og 21 500 mennesker svarte på arrangementsinvitasjonen. Vår aller viktigste oppgave var å forfatte en god tekst – hvordan forklare dette slik at ingen kunne misforstå de gode hensiktene som lå bak?

Teksten ble som følger:

«Vi i Riktige Leker ønsker at alle barn skal få julegaver og at alle foreldre skal få gi julegaver, uansett familiens økonomi. Derfor lanserer vi «Fattighuset + Riktige Leker: Gi en gave, gled en familie». Sammen med foreldrene har Fattighuset samlet inn gaveønsker fra barna. Når du besøker butikken, kan du kjøpe en leke fra listen, og vi vil pakke den inn og overlevere den til familien. For hver gave våre kunder kjøper hos oss, spanderer vi en gave til samme verdi, slik at barna får to gaver hver. Sammen gleder vi barn og foreldre som kanskje gruer seg litt til jul. Fattighuset jobber for dem som ikke har så mye, og vi ønsker å støtte dem i dette viktige arbeidet!»

Det ble laget en aktivitetsplan for alle Riktige Lekers kanaler, vi samarbeidet med noen påvirkere og noe presse for å få litt ekstra spredning, og det ble laget materiell til butikken.

Så hvordan gikk det? Over absolutt all forventning.
Her kommer oppsummeringsposten til Riktige Leker:

«Vi har lovet dere en oppdatering på “Fattighuset + Riktige Leker: Gi en gave, gled en familie”, og her kommer den. Aller helst skulle vi sendt dere bilder av alle de fantastiske menneskene vi har hatt innom, som har kjøpt det mange har beskrevet som årets viktigste julegave. Vi skulle gjerne også ha sendt dere bilder fra julaften fra alle barna som pakker opp det de ønsket seg aller, aller mest til jul. I stedet får dere et bilde av oss, og vi håper det skinner gjennom skjermen at vi er så overveldet, stolte og takknemlige. “Fattighuset + Riktige Leker: Gi en gave, gled en familie” har vokst seg så mye større enn vi hadde turt å håpe på.


Til nå har vi oppfylt ønskene til over 550 barn, og dermed også oppfylt ønskene til litt over 550 foreldre. Det er vondt å ikke ha råd til å kjøpe julegaver til barna sine. Barna har fått én gave fra dere og én gave (eller flere mindre gaver) til samme sum fra oss, noen av de aller største ønskene har vi spleiset på, men det er foreldrenes navn som står på pakkelappen. I tillegg er det samlet inn ca 325000 på Vipps. Disse pengene er brukt til 1) å kjøpe gaver til de eldre barna som ønsker seg produkter vi ikke selger i vår butikk, slik som for eksempel nettbrett og gavekort på klær. 2) å krysse av de siste ønskene som kom inn etter 20/11 da vi stoppet kampanjen i butikk – disse har vi selvfølgelig matchet. 3) å handle matkasser til familiene som skal motta gavene, slik at det ikke bare blir gaver under treet, men også deilig julemat på bordet. Og 4) å lage lekerom hos to av organisasjonene som ligger inn under Røde Kors- og Kirkens Bymisjon-paraplyen (her matcher vi summen dere har gitt). Disse to lekerommene blir besøkt av noen av Oslos aller fattigste familier. Pengene skal gå helt uavkortet til disse fire formålene.

 Dette hadde ikke vært mulig uten alle dere. Vi håper at dette blir vår felles, årlige juletradisjon. Takk alle sammen! Vi hjerter dere! Og god jul fra alle oss på Riktige Leker.»

God jul da, turbovenner! <3

Husk at vi alle kan gjøre litt. Bruk kompetansen din til å spre litt glede.